A legény- és lánybúcsúk története

A legény- és lánybúcsú hagyománya és története

Ha a lánybúcsú hagyományáról beszélünk, az szorosan egybefonódik a legénybúcsúk történetével, ezért ezeket csak egyben tudom Neked bemutatni. Nem is hinnéd, de a hagyomány egyáltalán nem új keletű, már az ókorban is figyelmet szenteltek a házasság előtt a férfiak a szertartásnak.

Mi az a lánybúcsú?

A lánybúcsú az az esemény, amikor az esküvő előtt a menyasszonyt egy nagy buli keretében elbúcsúztatják a legjobb barátnői, fiatal női családtagjai. Régebben ezt az eseményt hazánkban leánysiratónak hívták, de célja már akkor is az volt, hogy a fiatal hölgy elbúcsúzzon a lányéveitől.

Mi az a legénybúcsú?

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint „közös mulatozás, melyen a legény a kihirdetett házasságát megelőző héten, rendszerint egy héttel az esküvő előtt elbúcsúzik barátaitól és a legényélettől. Leggyakrabban a kocsmában tartják az összejövetelt. Csak a legénycimborák (legénybanda) vesznek benne részt. Az italokat a búcsúzó legény fizeti. Ahol a legények szervezett társulásai működtek ( legénycéh ) , ott a csoportból kiváló legényt a legénybíró búcsúztatta el rövid beszédben. Az egész nyelvterületen, falun és városban egyaránt ismert, máig élő szokás értelme szerint is a házasságkötés szokáskörébe torkollik, teljes jelentését is ott nyeri.” ( Forrás: https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1254.html )

Honnan ered a legény- és lánybúcsú hagyománya?

Már a görögök… Na persze, megint a régmúlt története következik. Tudjuk, hogy az ókorban a nagy dorbézolásokat soha nem vetették meg, így nem csoda, hogy a lánybúcsúnak alapot adó legénybúcsú hagyománya is a kultúra bölcsőjéből, a görögöktől ered. Annak idején persze nem a buli volt a középpontban, legalábbis azt hazudták, hogy a gonosz szellemeket kell elűzni a házasulandó férfiaktól. Hát mit mondjunk…A mai legénybúcsús csapatok elég hangosak tudnak lenni, de régen erre még rátettek egy-két serpenyővel. Edényeket ütögettek egymáshoz, hogy minél nagyobb zajt keltsenek a szellemek ellen. Mert persze a rossz szellemek rettegnek a zajtól, ezt mind tudjuk. 

A lánybúcsúknak is van múltjuk. Az angol hölgyek a 14. században például esküvőjük előtt például sört főztek, amit aztán jó pénzért eladtak. Ebből gyűjthettek egy kis mellékest, ez lett aztán a pár hozománya. Persze ahány ország, annyi szokás, Magyarországon például közös táncos mulatságon is részt vehetett az ifjú pár.

A lánybúcsúk hagyományai Magyarországon

A legény- és lánybúcsúk hagyományai Magyarországon

A legénybúcsúnak vannak ám magyar népi hagyományai is. A zajongást mi sem vetettük meg, úgy tartották, hogy minél nagyobb a hangzavar, hangoskodás, annál boldogabbá válik az ifjú pár. Nálunk elsősorban a pár elbúcsúztatása volt a cél, egy korszak lezárása. Ekkor értek véget a gondtalan leány- és legényévek, az esküvő után a dolgos hétköznapok és a család elvette az időt a baráti kapcsolatoktól.

Ahogy a fenti definíció is tartja, a hagyomány szerint az italokat a búcsúzó legénynek kellett állnia. A legénybúcsút a lakodalom előestéjén tartották, a lányok pedig leánysiratón vettek részt. Ez minősült a lakodalom kezdetének is. Ezek az események táncos mulatságok voltak, ahova mind a két nem fiataljai hivatalosak voltak. A Siratók fiúk esetében 2 főből álltak, felvirágozva, felszalagozva és díszes pálcákkal járták végig a falut. A lányok esetében 3 fő felpártázva, felcsokrozva járta az utcákat.

Este közösen gyűltek össze, átadásra kerültek a párnak szánt pénzbeli adományok, melyet tányérba helyeztek. A szokás utolsó mozzanata a leányháló volt, mikoris a menyasszony az utolsó estét barátnőivel töltötte. (Magyar Néprajz, MTA)

Más források szerint a legénybúcsúnak a falu kocsmája, ahol az italokat a vőlegénynek kellett állnia, míg a lánybúcsúnak a lányos ház volt a helyszíne legközelebbi nőrokonai és barátnői körében.

A Siratókat később felváltották a ma ismert partyk, a legény-és lánybúcsúk. A 60-as években terjedt el a lánybúcsú hagyománya is.

A lánybúcsúk napjainkban

Ahogy egyre több külföldi hagyomány kúszik be hazánkba, úgy természetese több amerikai lánybúcsúszokással gazdagodtunk. Ilyen például az is, hogy sok csapat egyenruhába öltözik, a menyasszonynak pedig vicces feladatokat kell teljesítenie a nagy nap előtt. A szórakozáshoz a legtöbbször nélkülözhetetlen némi lélekerősítő ital is.

A lánybúcsú pontos menete azonban leginkább a csapat kreativitásától függ. Gyakran a bulit izgalmas programokkal színesítik a lányok, szem előtt tartva a menyasszony kívánságait. 

A lánybúcsú célja tehát nem más, mint hogy a menyasszonnyal még egy utolsó, felejthetetlen bulin tomboljátok ki magatokat.

A lánybúcsú szervezése érdekel?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Tartalom

Ne maradj le a legfrissebb történésekről! Kövesd az oldalt a közösségi médiában is!

Lánybúcsú játékcsomagok a legjobb játékokkal!